System message

Reformáció 500. – Kodály 50. emlékév

Reformáció 500. – Kodály 50. emlékév

A Körösladányi Református Egyházközség szervezésében ad koncertet október 21-én a Körösladányi Református Templomban a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus – a reformáció születésének 500. és Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója alkalmából

1517. október 31-én tűzte ki Luther Márton 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, mely reformok sorozatát eredményezte az élet minden területén. Hiszen a reformátor gondolkodása messze túlnyúlt a teológia határain: Luther fellépése átalakította Európa vallási térképét, megújította a hit világát. Történelmi tettének emlékére a 2017-es évet a Reformáció 500. évfordulójává nyilvánították, amely alkalomból számos programot szerveznek különböző szervezetek Európa szerte.

2017. október 21-én a Körösladányi Református Egyházközség is erre emlékezik és emlékeztet: Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus és Felix Mendelssohn 42. zsoltár című műveinek műsorra tűzésével.
Mindkét zeneszerző követte a keresztény értékrendszert, és folyamatosan kapcsolatban álltak az egyházzal is. Vallásos élményeikről, lelki életükről keveset tudunk, azonban tetteik és művészetük alapján talán meg tudjuk ítélni azok fontosságát.
A katolikus vallású Kodály és a református hitet valló Mendelssohn művészetének jelentős részét alkotják egyházi művek. A német zeneszerző kórus, zenekar és szólista által alkotott (oratórikus) világában végigkísérhetjük a zsoltár lelki folyamatait. Az Isten utáni vágyódás ugyanúgy megjelenik benne, mint a gyötrődés, a kétségbeesés, a megnyugvás és az öröm.
A reformáció nemzetmegtartó ereje évszázadokon át segítette az országot a fennmaradásban, a létért való küzdelmekben. A népdalokhoz, a népzenéhez való visszanyúlás a XX. századi magyar zene reformációja, mely a Psalmus Hungaricusban is visszaköszön. „Csodálatos mű ez a zsoltár. Talán a legbevégzettebb remek, amit magyar eddig alkotott.” – volt olvasható a Magyarság oldalain, nem sokkal a bemutatót követően.
A Kodály nevét viselő debreceni együttesek célja: tovább vinni azt a missziót, melyet a mester örökül hagyott ránk.  

Az est szólistái: Fodor Beatrix – szoprán, Biri Gergely – tenor
Közreműködnek: Kodály Filharmonikusok, Kodály Kórus
Vezényel: Somogyi-Tóth Dániel


A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Tel: 06 30 929 0539; E-mail: koncertkorosladáany@gmail.com

További híreink

2018. január 22-én, A magyar kultúra napján, Nagyváradon fejeződött be az a háromrészes turné, amelynek keretében – a Kodály-emlékév alkalmából – három külföldi helyszínen adtuk elő „Hommage á Kodály” című koncertünket.

A Kodály Filharmónia Debrecen próbajátékot hirdet nagybőgő tutti határozott idejű állásra. A próbajáték 2018. február 15-én 10 órakor lesz a a Simonffy utca 1/c II. emeleti próbatermében.

A Kodály Filharmonikusok Debrecen próbajátékot hirdet I. klarinét II. váltási kötelezettséggel határozott idejű állásra. A próbajáték 2018. február 8-án (csütörtök) 11.30-kor lesz a a Simonffy utca 1/c II. emeleti próbatermében.

This webpage use cookies. Cookies stored on your computer.